Συνεχίζονται τα σκανδαλώδη παιχνίδια στον ΟΠΑΠ

Συνεχίζονται τα σκανδαλώδη παιχνίδια στον ΟΠΑΠ

Αρ. Πρωτ. 2951/16.12.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Τα σκάνδαλα, τα deals μεταξύ κολλητών, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και η εξυπηρέτηση συμφερόντων συνεχίζονται στον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός υποφέρει και στενάζει υπό το βάρος των συνεχιζόμενων μέτρων και της ανέχειας. Συγκεκριμένα, η διοίκηση Σπανουδάκη με απόφασή της χορηγεί το ποσό των 300.000 ευρώ προς όφελος του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΠΑΠ και νυν επίκουρου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κων/νου Κοσκινά.

Για την ιστορία, ο κ. Κοσκινάς τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τον Οκτώβριο του 2000, με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού σε θέματα Αθλητισμού, Παπαντωνίου και Φλωρίδη αντίστοιχα. Από τον Ιούνιο του 2001 παράλληλα με τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, κατέλαβε και τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, θέσεις που διατήρησε έως τον Μάιο του 2004, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Κοσκινάς, επικαλούμενος, ότι παράτυπα αντικαταστάθηκε και απομακρύνθηκε από τις θέσεις που κατείχε πριν τη λήξη της σύμβασής του, προέβη στην άσκηση αγωγής κατά του ΟΠΑΠ, απαιτώντας να του καταβληθεί το ποσό των 514.000 ευρώ, ως διαφορά αποδοχών και αποζημίωση. Οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις του ήταν σαφώς ασύμβατοι με τις διατάξεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, που προβλέπουν την ανάκληση μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ, που ακολούθησαν αρνήθηκαν να δεχτούν εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης και επέμειναν στην εκδίκασή της.

Η ανάληψη των καθηκόντων όμως, της διοίκησης από τον κ. Σπανουδάκη άλλαξε σαφώς το τοπίο υπέρ του κ. Κοσκινά. Συγκεκριμένα, στις 30/12/2009 ο κ. Κοσκινάς επανήλθε στο προσκήνιο, αλλά όλες οι προσπάθειες και συνεννοήσεις της διοίκησης για εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσής του προσέκρουσαν στο νομικό σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Δημήτρη Παναγέα. Αποτέλεσμα ήταν, ο «ενοχλητικός» κ. Παναγέας να αντικατασταθεί από τον κ. Γιώργο Γανωτή, πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ και στενό συνεργάτη του πρώην Υπουργού Κ. Λαλιώτη.

Η διαπλοκή και τα σκάνδαλα δεν σταματούν εδώ, καθώς ο κ. Γανωτής και μια σειρά άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται, εργάσθηκαν κατά το παρελθόν σε εταιρείες διαφήμισης, οι οποίες λάμβαναν και λαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος της διαφημιστικής πίτας του ΟΠΑΠ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να σταματήσει τις όποιες αξιώσεις του κ. Κοσκινά περί καταβολής υπέρογκων ποσών στον ίδιο ή θα συμφωνήσει και θα επιβραβεύσει όπως πράττει επανειλημμένως, τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κ. Σπανουδάκη, Γανωτή κτλ, τα οποία ενέκριναν «κατόπιν εισηγήσεως νομικού συμβούλου» προ ημερών το ποσό των 300.000 και πλέον ευρώ στο πλαίσιο της πράσινης αλληλεγγύης, και ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Κοσκινά για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, με την καταβολή της παραπάνω αποζημίωσης;

- Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η διαλεύκανση των σκανδαλωδών υποθέσεων, όπως διαφημιστικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών επί ασφαλιστικών θεμάτων, προσλήψεων ημέτερων, Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών, συμβούλων, δημοσιογράφων, φωτογράφων κτλ., που ταλανίζουν τον ΟΠΑΠ και θέτουν σε κίνδυνο με τους χειρισμούς αυτούς την πορεία και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο (Αθλητισμό, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό);